ke - la, su
TAITEEN VERKKOKAUPPAAN

Rosa Helin

Rosa Helin
22.04.2024
09.06.2024
Rosa Helin - Nowhere Else I’d Rather Be

Rosa Helin työskentelee Helsingissä ja Turussa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa; Helsingissä, Turussa, Tampereella, Sipoossa ja Oulussa. Teoksia on ollut esillä yhteisnäyttelyissä mm. Italiassa, Itävallassa, Islannissa, Tanskassa, ja Suomessa; museoissa ja taidekilpailuissa. Hänen teoksensa valittiin vuonna 2021 ja 2023 Pohjoismaisen Carlsberg-säätiön Portrait Now! muotokuvapalkinto -kilpailun finaaliin Tanskan Kansallishistorian museossa.

”Nowhere Else I’d Rather Be”

Rosa Helinin työskentely on ollut temaattista viimeisen 5 vuoden ajan. Viimeiset vuodet hän on maalannut film noir-teemaan ja muotikuvastoon kytkeytyvää aihepiiriä. Rosa Helin kertoo innostuneensa estetiikasta ja ihmisten tarinoista. Tarinallisuus ja hetket ovat läsnä myös Helinin töissä.

”Minua kiehtoo hetket, niiden muistot ja mielikuvat sekä miten aika kultaa muistoja. En yleensä piirrä luonnoksia, mutta testailen erilaisia sommitteluvaihtoehtoja nykytekniikalla. Käytän ottamiani valokuvia tiloista ja ihmisistä tai kuvakaappauksia elokuvista, tv-sarjoista tai muotilehden kuvastoista.  Muutan yleensä lähdekuvia niin, ettei ne suoranaisesti ole yhdistettävissä alkuperäisiin kuviin. Rajaan, käsittelen ja yhdistelen ennen kuvien käyttämistä varsinaiseen maalausprosessiin. Väririnnastuksien kautta haluan luoda tietynlaisen tunnelman maalaukseen. Käyttämällä lyöntimetalleja, hiiltä ja akryyliä tuon omanlaisen materiaalien vaihtelun väririnnastuksen lisäksi. Ne vievät erilaiseen tunnelmaan ja mielikuviin. Nautin myös kädenjäljen monipuolisuudesta”.

Heliniä on aina kiinnostanut tunnelman luominen, ihmisen ja eläinten kuvaaminen. Katsoja voi rakentaa oman tarinan kokemastaan teoksesta. Keramiikka-aiheet käsittelevät kohtaamisia eläinten ja ihmisten kanssa. Haluan käyttää teoksissani saven elementtejä ilmaisemaan eläimen tai koiran olemusta ja joissain koiraroduissa tuomaan esille ehkä tietämättäni myös ihmisten luonteenpiirteitä. Teoksissa saa näkyä huumori, eläimen rinnastaminen ihmiseen lasin ja keramiikan yhdistämisellä. 

SAMALTA TAITEILIJALTA
UUDET