ons - lör, su
KÖP KONST PÅ WEBBEN

Rosa Helin

Rosa Helin
22.04.2024
09.06.2024
Rosa Helin - Nowhere Else I’d Rather Be

Rosa Helin arbetar i Helsingfors och Åbo. Hon har haft ett flertal privatutställningar i Finland: Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Sibbo och Uleåborg. Arbeten av henne har också visats på grupputställningar på museer och konsttävlingar i bland annat Italien, Österrike, Island, Danmark och Finland. År 2021 och 2023 valdes arbeten av henne till finalen i nordiska Carlsberg Stiftelses porträttävling Portrait Now! på Nationalhistoriska museet i Danmark.

” Nowhere Else I’d Rather Be” 

Rosa Helin har arbetat tematiskt de senaste 5 åren. Under de senaste åren har hon fokuserat på motiv relaterade till film noir och modekataloger. Rosa Helin inspireras av estetik och människors berättelser. Narrativitet och minnesbilder förekommer också i Helins arbeten.

”Jag fascineras av minnesbilder och de associationer som de väcker samt hur tiden förgyller minnen. I allmänhet utgår jag inte från skisser utan testar olika kompositioner med modern teknik. Jag använder foton av rum och människor som jag tagit och skärmdumpar från filmer, tv-serier och modetidningar.  I allmänhet bearbetar jag källbilderna så att de inte direkt går att koppla till originalen. Jag beskär, behandlar och kombinerar bilderna innan jag påbörjar måleriprocessen. Genom färgkontraster vill jag skapa en viss stämning i målningarna. Med hjälp av slagmetaller, kol och akryl skapar jag originella materialvariationer utöver färgkontrasterna. De framkallar andra stämningar och associationer. Jag njuter också av hantverkets mångsidighet”.

Helin har alltid tyckt om att skapa stämningar genom att avbilda människor och djur. Betraktaren kan skapa sin egen berättelse utifrån konstverket. De keramiska arbetena fokuserar på möten mellan djur och människor. I mina arbeten vill jag avbilda ett djurs eller en hunds natur med hjälp av lerans egenskaper, och när det gäller vissa hundraser kanske också omedvetet lyfta fram människors karaktärsdrag. Arbetena kan också ha humoristiska drag när djur får mänskliga drag genom kombinationer av glas och keramik. 

SAMALTA TAITEILIJALTA
UUDET