Ma - la, Su
TAITEEN VERKKOKAUPPAAN

Anna Aalto

Anna Aalto
10.06.2024
01.09.2024
Anna Aalto - Vaaleampi kuin valo, painavampi kuin linnunsulka

Maalaukseni ovat muistikuvia hetkistä, joiden äärelle haluan palata. Teosten innoittajana on edesmenneen virolaisen Jaan Kaplinskin runous, joista myös näyttelyn nimi tulee. Kaplinskin ajattelu lähtee suhteestamme ympäristöön, josta kaikki on peräisin, ei meistä. Hän viitoittaa lempeästi pienten ja isojen luontokokemusten sekä vuodenaikojen vääjäämättömän kiertokulun pariin. Pimeys vuorottelee valon ja valkeuden kanssa. Tummista sävyistä ja kuoleman läsnäolosta huolimatta päällimmäiseksi nousee värit ja elämänvalo.

Teoksista useampi sijoittuu taitekohtaan vuodenaikojen vaihtuessa. Jonkinlaisen välitilan ja siirtymän elementit ovat läsnä. Toivon, että voisin maalaamalla pysäyttää ajankulun, edes hetkeksi. Esimerkiksi juuri nyt, kevään ja kesän rajapyykillä, haluan tallentaa kesän ensiaskeleet, ja hetket, jolloin kaikki on mahdollista eikä mikään vielä ole ohi.

Maalauksissani on elementtejä ja rytmejä luonnosta, jossa valo ja värit ovat alati muuttuvia. Teosten tilat ja paikat ovat olemassa vain ohikiitävinä tuokioina. Niiden yksityiskohdat kutsuvat tutustumaan lähietäisyydeltä. Silloin kiire katoaa ja tarina alkaa muotoutua. Vähitellen, kerros kerrokselta.