ons - lör, su
KÖP KONST PÅ WEBBEN

Katja Kotikoski

Katja Kotikoski
22.04.2024
09.06.2024
Katja Kotikoski - PUISTOSSA | I PARKEN | IN THE PARK

“Utsikten över den närliggande parken i mitt hem för mig ofta på en imaginär resa till en värld där parken representerar tidlöshet och rofullhet. De gamla träden med sina grenar som svajar i vinden önskar besökaren ljudlöst välkommen på sitt eget vänliga sätt. I mina tankar ligger jag på rygg på gräsmattan i parken och betraktar molnen som drar förbi. Eller så går jag barfota i parken och studerar dess växter och djur. Solstrålarna silas mellan löven och skapar en lek med ljus och skugga. Jag stannar upp och drar ett djupt andetag.” Så här beskriver Katja Kotikoski utställningens tema, som inspirerats av parken.

Arbetenas motiv anknyter till parken, som har blivit betydelsefull för Kotikoski. De enskilda formplattorna i de abstrakta verken kan jämföras med penseldrag som tillsammans bildar en färggrann och detaljrik ytan. Kotikoskis intresse för glasyrer och färger är uppenbart närvarande. Hon har också själv utvecklat och framställt nästan alla glasyrer. Färgkombinationerna, den visuella minimalismen och användningen av keramik som material förenar spontant konst, design och hantverk.

Svenska Kulturfonden har understött Katja Kotikoskis arbete. Under arbetsperioden har Kotikoski bland annat utvecklat textur- och effektglasyrer, som hon använt i sina nya arbeten.

SAMALTA TAITEILIJALTA
UUDET