Mån - lör, Sön
KÖP KONST PÅ WEBBEN

Johanna Rytkölä

Johanna Rytkölä
10.06.2024
01.09.2024
Johanna Rytkölä - Under näckrosblad

Skulpturer under näckrosblad – keramik och glas

Temat för Johanna Rytköläs utställning är vatten.

”Jag älskar att simma, liksom jag älskar havsstränder och insjöarnas mjuka vatten. Jag fascineras av att försöka fånga vattnets rörelser och väsen i tredimensionella skulpturer. Jag inspireras av minnen, föreställningar och berättelser relaterade till vatten.”

Johanna Rytköläs konst bottnar i kärleken till vattnet. Den universella oron för vattendragens tillstånd och klimatförändringarna återspeglas i ytbehandlingen av arbetena. I mina arbeten förenas insjöarnas och havens fascinerande skönhet med miljökatastrofernas motbjudande kaos.

I sin konst lyfter Johanna Rytkölä fram personliga observationer och minnen av vatten. I sina nyaste arbeten återvänder Johanna Rytkölä till berättelserna om Vesihiisi, en mytisk finsk figur som kan jämföras med Näcken. När det plaskade i vattnet kunde barnet se den mytiska figuren. I Johannas konst har skräckinjagande Vesihiisi fått sympatiska och söta drag. Hennes konst präglas av avskalade former, frodiga färger och humor samt en positiv inställning.

Materialet i Johanna Rytköläs skulpturer består främst av keramik. De oljiga strittande och rinnande keramiska glaseringarna och de metallskimrande detaljerna skapar det måleriska resultatet.

Möjligheterna med transparent glas inspirerar. För denna utställning har Johanna skapat nya helheter som kombinerar blåst glas med keramik. De blåsta glasdelarna har tillverkats i Notsjö i samarbete med glasblåsarna Jaakko Liikanen och Hanssi Sirén. Väggskulpturernas glasdelar har Johanna smält i en keramikugn. Glaset krackelerar vackert i ugnen på den keramiska ytan.

SAMALTA TAITEILIJALTA
UUDET