Mån - lör, Sön
KÖP KONST PÅ WEBBEN

Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi
10.06.2024
01.09.2024
Meeri Koutaniemi - Trädet som svalde en kvinna

Meeri Koutaniemi (f. 1987) är en fotograf, journalist och bildkonstnär född i Kuusamo. Koutaniemis arbete som bildjournalist sträcker sig till över 70 länder där hon fokuserat på de mänskliga rättigheterna. Hon ägnar sig främst åt frågor om identitet, makt och frihet.

Koutaniemi har i synnerhet dokumenterat minoriteters, flickors och kvinnors ställning runt om i världen. För närvarande koncentrerar sig Koutaniemi på ett långtidsprojekt, en faktabok om könsstympning av flickor.

Utöver bildjournalistiken skapar Koutaniemi keramik i sin studio i Helsingfors och föreläser aktivt om samhällspåverkan. År 2023 valdes Koutaniemi till Canon-ambassadör för det globala Canon EMEA Ambassador-programmet. Koutaniemi valdes till Årets pressfotograf 2012 och 2013. År 2014 tilldelades Koutaniemi det internationella priset Visa D’or Daily Press i Perpignan i Frankrike och priset FreeLens Award i Hannover i Tyskland. Koutaniemi har gett ut nio böcker om oberoende bildjournalistiska dokumentprojekt i samarbete med journalistkollegor sedan2013. Koutaniemi har haft tiotals privatutställningar i Finland och utomlands. Åren 2020–2024 gjorde Koutaniemi tv-serien Irti Kuvasta (Bortom bilderna) om finländska bildkonstnärer, av vilken tre säsonger kan ses på YLE Arenan.

Koutaniemi är delvis bosatt i Helsingfors och delvis på landsbygden på Mallorca tillsammans med sin man och hund. Koutaniemi älskar dans, simning och vandring ute i naturen.

Puu, joka nielaisi naisen (Trädet som svalde en kvinna) är Koutaniemis första utställning som skiljer sig från hennes bildjournalistiska arbete genom sitt konstnärliga och personliga grepp