Mån - lör, Sön
KÖP KONST PÅ WEBBEN

Anna Aalto

Anna Aalto
10.06.2024
01.09.2024
Anna Aalto - Ljusare än ljus, tyngre än en fjäder

Mina målningar är minnesbilder av stunder till vilka jag vill återvända. Jag har hämtat inspiration från den avlidne estniske poeten Jaan Kaplinskis lyrik, även när det gäller utställningens namn. Kaplinskis tänkande utgår från vårt förhållande till miljön som allt härstammar från, inte till oss själva. Han associerar ödmjukt kring små och stora naturupplevelser och årstidernas obarmhärtiga kretslopp. Mörkret efterföljs av ljuset. Trots de mörka tonerna och dödens närvaro är färgerna och livet det viktigaste.

Många arbeten fokuserar på övergången mellan olika årstider. Metamorfosens element är närvarande. Jag hoppas att jag genom att måla kunde stoppa tidens gång ens för ett ögonblick. Till exempel just nu vid övergången från våren till sommaren vill jag dokumentera sommarens första steg och stunder då allt ännu är möjligt och ingenting förbi.

I mina målningar finns element och rytmer från naturen, där ljuset och färgerna förändras hela tiden. Rummen i mina arbeten existerar bara ett ögonblick. Deras detaljer inbjuder till närmare observationer. Då försvinner brådskan och berättandet tar vid. Så småningom, varv för varv