Ke - la, Su
kaikki tapahtumat

Stefan Bremer

Stefan Bremer
21.04.2022
05.06.2022
Stefan Bremer - 3 x Bremer

Horisontti
Yksi sarjoistani on nimeltään Horisontti, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Prosessi sai alkunsa jo vuonna 2002, ja sarjan viimeinen kuva on otettu tammikuussa 2022.
Sarja käsittelee suuria elementtejä, merta ja taivasta. Kuvissa meri kohtaa taivaan täsmälleen kuvan keskivaiheilla. Kuvat on otettu eri puolilla maailmaa. Olen tarkkaillut sään ja tuulen muodostamaa kokonaisuutta. Vaikka olen kiinnostunut elementtien ominaisuuksista niin tyynessä kuin myrskyssä, kuvasarjassa on kyse mietiskelevästä meditaatiosta luonnonvoimien ääressä. Haluan myös pohtia sitä, mitä horisontin takaa löytyy. Mitä koemme muutoksen edessä? Millaiset uudet haasteet meitä odottavat tulevaisuudessa ja mitä olemme jättäneet taaksemme?

Putinin esikunta ja ukrainalainen mies
Valokuvasarja syntyi pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan helmikuun lopussa 2022.
Kuljin pitkin Helsingin katuja ja dokumentoin äänekkäitä, kylmiä ja vettä syökseviä rännejä, jotka näyttivät siltä kuin olisivat ulvoneet käskyjä ja karkeuksia maanpinnan tasolla. Parin viikon ajan otin kuvia näistä aggressiivisista yksilöistä, joita ei tuntunut pidättelevän mikään. Kuvista muodostui sarja valokuvia, joissa kommentoitiin julmaa sodankäyntiä itsenäistä maata vastaan. Putinin leirin retoriikka oli karmeaa. Kuinka he saattoivat väittää, että natsit, narkomaanit ja väkivallantekijät hallitsivat Ukrainaa?
Kuin vastapainona Putinin esikunnalle valitsin mukaan kuvan, joka on otettu vuonna 2018 Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, Dneprijoen keskellä sijaitsevalla Katchalkan saarella, missä ukrainalaiset miehet rakentavat omaa voimaansa.

Black Hole ja Blindspot
Kuvasarja liittyy tapahtumaan, jonka myötä menetin näön vasemmasta silmästäni tammikuun 2022 alussa.
Olin sairastunut koronaan ja kärsin pitkään kuumeesta ja korkeasta verenpaineesta, jonka myötä vasemman silmän verkkokalvon alla oleva verisuoni katkesi. Heräsin yhtenä aamuna siihen, että tumma ruosteenruskea täplä peitti vasemman silmän näkökentän lähes kokonaan. Koronasta toivuttuani olin silmäleikkauksessa, joka ei kuitenkaan merkittävästi muuttanut tilannetta.
Kun lopulta jouduin toteamaan olevani yksisilmäinen, mietin miltä tulevaisuuteni näyttäisi. Tarjoaisiko taiteellinen työni minulle mahdollisuuden sukeltaa syvälle aiheeseen ja kommentoida vasemman silmän näön menetystä? Tartuin varovasti kameraan ja tarkkailin sitä, miten rekisteröin ympäröivää maailmaa. Totesin sen olevan mahdollista. Aloin ottaa kuvia ympyröistä ja pyöreistä esineistä, ja päätin kantaa kameraa aina mukanani.
Tajusin, että luovuus ei ollutkaan kadonnut mihinkään, joten riensin kohti abstraktia tutkimusmatkaa. Nämä kuvat ovat syntyneet maalis-huhtikuussa 2022.