Ons - lör, Sön
kaikki tapahtumat

Anu Penttinen

Anu Penttinen
06.06.2022
14.08.2022
Anu Penttinen - White Light

Anu Penttinen är en formgivare och glaskonstnär som bor och arbetar i Notsjö Glasby, där konstglas tillverkats i närmare 230 år. Anu har BA (Hons)-examen från konstglasavdelningen vid National University School of Art i Australien från år 2000 och anser att tiden i Australien var ett viktigt skede med tanke på konstnärskarriären. Hon avlade MA-examen på avdelningen för glas- och keramikdesign vid Konstindustriella högskolan 2002.

Som frilansformgivare har Penttinen deltagit i många samarbetsprojekt och utfört formgivningsuppdrag för finländska designföretag, och samtidigt har hon skapat en konstnärlig karriär inom glas. Arbetet som pågått i över två årtionden kulminerar i två speciella tekniker som hon ägnat sig åt, nämligen så kallat svenskt överfångsglas och Roll-up-teknik som utvecklats i Australien. Anus arbeten präglas av mönster som åstadkommits med slipmetoder, grafiskt svartvita flaskliknande föremål och detaljerade och brokiga exemplar som hon åstadkommit genom att smälta ihop och blåsa opalglasskivor. Dessa helheter präglas av starka kontraster, och de påminner inte om glas.

Penttinen vill vara aktiv och inspireras av olika projekt och samarbetsformer. Dessutom arbetar hon som evenemangschef, vilket ger henne en möjlighet att arbeta konceptuellt och inom grafisk design. Penttinen är särskilt intresserad av gastronomi som hemmakock, vilket ledde till att hon planerade och grundade en restaurang och ett hotell i Notsjö som hon drev i fem år.