Ons - lör, Sön
kaikki tapahtumat

Stefan Bremer

Stefan Bremer
21.04.2022
05.06.2022
Stefan Bremer - 3 x Bremer
Stefan Bremer
Horisont.

En av serierna heter Horisont och har tillkommit under en lång tid. Påbörjad 2002 och den sista bilden är tagen i januari 2022.Serien talar om de stora elementen, havet och himlen. I bilderna möter havet himlen precis uppdelat på halva bildytan. Bilderna är tagna runt om i världen. Jag har observerat hur väder och vind skapar en helhet. Trots att jag är intresserad av elementens egenskaper under lugn och storm blir bildserien en kontemplativ meditation inför naturens storslagenhet.

Putins Generalstab och den Ukrainska mannen Bildserien uppkom under de första dagarna av Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari 2022. Jag promenerade längs Helsingfors gator och dokumenterade de högljudda, kalla, dräglande stuprören som tycktes vråla ut kommandon och okvädesord nere vid marknivån. Under ett par veckor tog jag bilder på de här aggressiva och hämningslösa individerna. Som kontrast till Putins Generalstab valda jag en bild tagen 2018 i huvudstaden Kiev, ute på ön Katchalka mitt i floden Dnjeper där Ukrainska män bygger upp sin egen styrka.

Black Hole och Blindspot Den här bildserien har tillkommit efter att jag miste min syn på mitt vänstra öga i början av januari 2022.I samband med Covid där jag genomled en längre period av feber och högt blodtryck brast ett blodkärl under min näthinna i mitt vänstra öga. Jag vaknade en morgon av att bildfältet var täckt av en mörk rostfärgad fläck som nästan helt skymde vänstra ögats syn. Efter att jag hade tillfrisknat från Coronan genomgick jag en ögonoperation som ändå inte märkbart förändrade situationen. Då jag småningom fann mej i att nu ha blivit enögd försökte jag resonera hur min framtid kunde se ut. Fanns det en öppning i mitt konstnärliga arbete där jag kunde dyka in i och kommentera förlusten av min syn på det vänstra ögat. Jag tog försiktigt tag i min kamera och kollade hur jag kan registrera omvärlden och konstaterade att det nog var möjligt. Jag började ta bilder av cirklar och runda föremål, och beslöt att alltid bära med mej min kamera.