Samuli Heimonen


05.06.2025
24.08.2025
Samuli Heimonen - Sininen huone
Näen usein unia taloista. Erityisen riemastuttavia ovat unet, joissa jostain tutusta talosta löytyy uusi, ennennäkemätön huone. Unessa tuntuu siltä, että huone on aina ollut paikoillaan mutta vasta nyt huomaan sen jostain syystä. Huoneesta paljastuu jotain vanhaa ja arvokasta mutta minulle aivan uutta. Olen löytänyt näistä huoneista aarrekammioita, jotka ovat olleet täynnä kultaisia esineitä tai muinaisia temppeleitä, jotka avautuvat mahdottomiin paikkoihin. Joskus olen löytänyt lisää käytäviä tai tyhjiä huoneita, joissa on vain muutamia merkityksellisiä tavaroita. Kaikkia näitä unia yhdistää löytämisen riemu. Kun salaisen huoneen ovi avautuu, avautuu myös omaan mieleen uusi tila aarteineen.
Sininen huone
Olen koonnut ja maalannut ”Sininen huone”- teeman alle teoksia, joissa sininen väri on tärkeässä roolissa. Susien ja koirien muotokuvat muodostavat uusimman osuuden. Väriskaala on rajattu tietoisesti siniseen, ruskeaan ja harmaaseen. Tavoittelin kuvien värimaailmassa tietynlaista rauhallisuutta, joka antaa kuvattaville hahmoille mahdollisimman paljon tilaa ja elinvoimaa. Uusien susi- ja koiramuotokuvien lähtökohta on useimmiten ollut maalauksellinen. Olen tavoitellut jotain tiettyä värin, valon tai materiaalin ilmiötä. Lähtökohta on minulle uusi, koska olen aina aikaisemmin aloittanut tarinasta. Ilokseni kuitenkin huomasin etteivät tarinat kadonneet minnekään vaan ne tulivat väistämättä maalauksiini. Avainteos tässä sarjassa on ”Kuningas”, joka kuvaa elämää suurempaa hahmoa kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Sen rinnalle syntyi kolme muuta muotokuvaa, joissa sinisen ja ruskean vaihtelu ja sekoittuminen synnyttää hiljaista draamaa kasvojen valoissa ja varjoissa. Uusien maalauksien sinisestä rajauksesta innostuneena, olen kerännyt näyttelyyn myös viime vuosien maalauksia, joissa sinisyys on jollain tavalla merkittävää. Tämä oli hyvin helppoa, koska sininen esiintyy usein maalauksissani muutoinkin. Tuntuu virkistävältä katsoa omia teoksia tietyn värin kautta. Uuden linssin avulla katse tarkentuu yllättäviin asioihin ja terävöittää olemassaolevia teemoja.
Monstrum
Muotokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä pienikokoisista maalauksista koostuva ”Monstrum”-sarja. Nämä maalaukset kuvaavat tummaa hahmoa, hirviötä, joka on jotain määrittelemätöntä ihmisen ja eläimen välimaastosta. Sarjan keskiössä on on teos Hirviön lahja, jossa hirviö antaa pienelle tytölle toisen silmänsä, kalleimman mahdollisen lahjan. Tästä teoksesta käsin olen alkanut kertomaan tarinaa hirviöstä ja tytöstä erilaisissa tilanteissa. Hirviö on rujo mutta ystävällinen, kun sen kohtaa oikeissa olosuhteissa. Teossarja ankkuroituu sadunomaiseen kerrontaan. Minua kiinnostavat erityisesti sellaiset satumaiset ilmiöt, joissa leikillisyys ja uhkaavuus yhdistyvät. Hirviö on toisaalta painavaa läsnäoloa ja uhkaa mutta toisaalta myös poissaoloa. Hahmon tummuudessa ei ole nähtävissä mitään tunnistettavaa. Maalarina minua kiinnostaa nimenomaan hirviön vähäiset tunnistettavat piirteet: pienet korvat, kiiluvat silmät tai kynnet. Kaartelen taiteilija hirviön ympärillä kuvaten sen välillä naurettavana tai hellyttävänä ja toisaalta aidosti painostavana. Kuvieni hirviö on yhtä paljon mielen sisäinen luomus kuin ulkoinen hahmo. Usein hirviö ei ole se mitä ensivaikutelma antaa ymmärtää vaan pinnan alta paljastuu monimutkaisempi kokonaisuus.