fbpx
Menu

21.1.–21.2.2021

Jenni Tieaho
Kaj Lindgård
Kirsi Kaulanen
Olle Törnqvist
Petri Kiviniemi

Jenni Tieaho – Metsänkätkössä

Jenni Tieaho on toiminut ympäristötaiteilijana ja kuvanveistäjänä vuodesta 1999 lähtien. Hänen työskentelynsä lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. “Luonnossa on mahdollisuus muodostaa käsitystä ajasta, rajoista, hyvästä ja pahasta. Punon , kudon ja sidon kuin hämähäkki. Teoksissani minulla on keskiössä luonnonmateriaalit kuten paju, tuohi ja erilaiset kasvien osat. Koen teoksieni olevan kuin päiväkirjamerkintöjä : niihin mahtuvat eri harmaan sävyiset ja huikean kirkkaat päivät. Veistoksieni materiaalin kerään minulle tärkeistä paikoista: nuotiopaikalta, kallioilta, mustikkametsien rinteiltä, heinää kasvavan metsätien varrelta. Koen taiteen syntyvän jaetusta historiasta, kokemuksesta ja vuorovaikutuksesta. Näin taide on kaikille yhteistä, eikä kenenkään omistuksessa.”

Kaj Lindgård – Winter Child

Luon figuratiivisia veistoksia lehmuksesta. Puun pehmeys antaa jollakin tapaa ihomaisen pinnan, jota haluaa koskettaa. Realismi on minulle tärkeä inspiraatio, sekä teknisesti että tunne pohjaisesti. On helpompi sisäistää omia tuntemuksia ja tuntea elävän oloisen veistoksen kanssa enemmän yhtenäisyyttä. Olen tehnyt monesti alastomia ja karvattomia olentoja mutta lisään joka kerta seuraavaan enemmän vaatekappaleita, en siksi että haluaisin peittää luonnollisen kauniin alastomuuden mutta siksi että me ihmiset ollaan luontaisesti kylmissään olevia olemuksia. Haluan teokseni kuitenkin olevan ajattomia. Teokseni pohjautuu vanhoihin tarinoihin mutta sovellan niitä ulkonäöllisesti nykypäivään. Uskon että vaikka ajat ovat monen mukaan paremmat nykyään niin ollaan ihmisinä kuitenkin historiallisesti samanlaisia, nykyään noudatetaan vain erilaisia sääntöjä. Inhimillisyys on asia, jolle on vaikea luoda raamit, paljon on pahaa ja paljon on hyvää, niin on ollut kautta aikojen. Teos toimii muistutuksena tekohetkestä ja tärkeimpänä minulle on se, että miten sen tulkitaan tulevaisuudessa, vaikka sadan vuoden päästä.

Kirsi Kaulanen – Kotona metsässä

Taiteeni käsittelee ihmisen paikkaa luonnossa ja luonnon osana. Luonnon kokeminen vie minut puhtaan olemisen tilaan. Koen rauhaa kun luonto sisälläni ja ympärilläni ovat yhtä. Tästä sisäisen ja ulkoisen luonnon yhteydestä teen veistoksia. Muodot syntyvät ruumiinmuistista, metsässä ja tunturissa kävelemisestä. Ornamentit toimivat usein veistosten rakenteellisina osina tai veistoksen muodot täyttyvät kasvavista yksityiskohdista ja fraktaaleista. Teokset ovat veistoksellisia maisemia, jotka imaisevat sisäiseen maailmaansa, kerrostuneiden yksityiskohtien pyörteeseen. Useissa teoksissani esiintyy Suomen uhanalaisia kasveja. Uhanalaisten kasvien muodoissa on elämän kauneus ja hetkellisyys. Nykytaiteen kentässä kauniskin on poliittista. Teoksillani haluan puhua haavoittuvan elämän ja luonnon puolesta. Pyrin taiteellani vaikuttamaan näkemiseen ja katsomiseen. Haluan muodon kautta välittää samankaltaista ihmeen tuntua, joka syntyy merellä horisonttiin katsomisesta, tunturinhuipulla maisemaan katoamisesta tai tähtitaivaan äärettömyyteen uppoamisesta.

Olle Törnqvist – Mitt Kalevala

Olle Törnqvistin mukaan yhteiskunnassa tarvitaan taidetta eri muodoissa – kaikki taidemuodot antavat yksilölle tilaa ja mahdollisuuden tulkita historiallista kehitystä ja ymmärtää nykyhetkeä. Törnqvist ihailee klassista taidetta. Omassa kuvataiteessaan hän nojaa kuitenkin modernismiin ja abstraktiin tyylisuuntaan, jossa katsoja tekee oman tulkintansa taideteoksista. Minun Kalevalani -näyttelyssä Olle Törnqvist esittelee sekä uusia että aiemmin luotuja veistoksia, jotka on valmistettu metallilangasta ja joissa on mukana myös puuta, lasia ja muovia. Näyttely perustuu Elias Lönnrothin kokoaman kansalliseepos Kalevalan tarinoihin ja myöhempään alan kirjallisuuteen. Taiteilija muovaa taide-esineitä oman filosofiansa, muoto- ja värimaailmansa sekä tarinoiden tulkinnan perusteella. Ilo, suru ja huumori – elämän mausteet – ovat olennainen osa Törnqvistin tuotantoa. Hän toivoo, että näyttelyn teema ja teosten luonne välittyvät myös katsojille. Törnqvist haluaa omalta osaltaan toimia sillanrakentajana suomalaisen, suomenruotsalaisen ja ahvenanmaalaisen taide- ja kulttuurikentän välillä.

Petri Kiviniemi – Antiikista avaruuteen

Kuvanveistäjä ja taidemaalari Petri Kiviniemi on koulutukseltaan kuvataiteilija amk. Veistos tekniikoinaan pronssivalut, muovivalut sekä hitsaus pää asiassa. Maalauksissaan hän käyttää pääosin akryyli värejä  sekä reliefimäisiä pintoja rakennattuna akryylimassasta. Toisinaan hän yhdistelee myös esineitä maalauksiinsa. “Inspiraationi löytyy monista paikoista, arkkitehtuurista, ikääntyneistä muureista, luonnosta, antiikista ja myös graffiteista sekä populaarikulttuurista. Yhdistelen tekniikoita ja asioita keskenään, Maalauksistani tulee joskus veistosmaisia sekä veistoksistani maalauksellisia, kiiltävää ja ruosteisesta jne. Pyrin työskentelemään  tyylillä,  joissa materiaalit ovat hyviksi ja kestäviksi todettuja, esimerkiksi pronssivalut ja kehittämäni hiekka/epoksivalokseni jota käytetään mm. lattiamateriaalina rakennetuissa kohteissa joissa vaaditaan äärimmäistä kestävyyttä. Epoksi/  hiekkavaluni kestävät ulkona auringossa ja kovissa pakkasissa aikaa.  Haluan kiinnittää teosten kestävyyteen ja laatuun paljon huomiota.”