fbpx
Menu

4.9.–8.11.2020

Solo Ismo Hyvärinen
Duo Klaus Kopu
Duo Johannes Rantasalo

 

Ismo Hyvärinen – Pelon ja toivon maailmat

Omistettu isälleni, joka nukkui pois 29.7.2020

Kun opiskelin 80-luvun lopussa valokuvausta Lahdessa tajusin, että isälläni olisi ollut taiteellista annettavaa. Kansakoulussa hänen opettajansa oli sanonut, että sinun pitää mennä opiskelemaan taidetta. Hänestä ei tullut taiteilijaa, hänestä tuli kaivosmies. Toinen merkittävä perintö häneltä on suhteeni luontoon. Se onkin on vahvasti läsnä maalauksissani. Tai oikeastaan elementtejä luonnosta. Minulle ne ovat pikemminkin sielunmaisemia. Tarinoita haaveista, unelmista, kivusta ja pelosta. Teoksissani on vahvasti läsnä vastakkaiset elementit kuten pelko ja toivo, pimeys ja valo ja sen mukanaan tuoma mahdollisuus uudistumiseen, parempaan tulevaan.

En koe, että olisin itse valinnut kuvataiteilijan osan. Ammatti valitsi minut. Tai sain ainekset siihen edesmenneeltä isältäni. Niin tai näin asia oli tähtiin kirjoitettu. Koen olevani sielunsukulainen tarinankertojille romantiikan aikakaudelta, jolloin tunteen merkitys taiteessa oli korostunut. Kuvan tekeminen on minulle kuin kieli, jota puhun. Tai oikeastaan tunnen. Koen. Maalaukseni kiusoittelevat katsojaa. Työni ikään kuin kutsuvat kokijaa luokseen, ja samaan aikaan ne kuitenkin pakenevat todellisen luonteensa paljastumista. Ne haluavat säilyttää salaisuutensa. Niin kuin elämä säilyttää salaisuutensa.

Klaus Kopu – Merkityksen synty

Yritän luoda maailman, joka ilmaisisi ajattelun ja elämän sukulaisuutta. Maailman, joka muuttumattomana pysyen pakenisi määrittelyjä, saisi kaiken tiedon unohtumaan, eikä ennalta tehdylle päätökselle olisi enää sijaa. Maailman voisi kokea syntyvänä, rakentuvana organismina, samanaikaisten ideoiden räjähdyksenä.

Johannes Rantasalo – IN

Kaikki tähän näyttelyn valmistamani veistoset ovat tältä vuodelta. Veistosten kuori on lasia. Sisältä löytyy materiaaleja valuakryylistä kultaan ja kaikkea siltä väliltä. Materiaalit ja tekniikat ovat minulle välineitä joilla pääsen haluamaani lopputulokseen. Näyttelyn nimi IN tulee sisällöstä ja sillä on yhteys tähän omituiseen vuoteen 2020 jolloin olemme kaikki olleet paljon omissa ympyröissämme.

Olen huomannut että ihmiset perehtyvät ja tutkivat asioita ajan kanssa. Veistosten aiheet ovat luonnollisesti oman pääni sisältöä. Niistä löytyy viittauksia tai lainauksia elokuvista, musiikista ja kirjallisuudesta tai vaikka oudosta tunnelmasta. Näihin veistoksiini olen laittanut paljon katseltavaa, löydettävää ja oivallettavaa. Koko rahalla.