Menu

13.1.–27.2.2022

Alma Jantunen  
Elisa Marin 
Katariina Souri
Sauli Suomela
Kuukauden nuori taiteilija  Anni Peltola

 

Alma Jantunen  – Aurinkoranta

Alma Jantusen näyttelyssä Aurinkoranta pulahdetaan pinnan alle lämpimissä vesissä. Sieltä löytyy runsaasti kukkiva korallipuutarha ja paljon iloisia värejä. Veistosten inspiraation lähteinä ovat olleet korallit ja vesikasvit, ilmakuplat ja veden liikkeet. Kulta- ja hopeahiput, sekä filigraanitekniikalla toteutetut kuviot luovat värien kanssa veistoksiin eläviä ja moniulotteisia kerroksia. Seikkailu jatkuu taivaan ja meren kohdatessa horisontissa. Taivaanrannan värit ja auringon lämpö peilautuvat tyynesti pehmeämuotoisten lasiveistosten pinnoissa. Vapaasti puhalletut uniikit lasiveistokset ovat valmistuneet syksyn 2021 aikana. Alma Jantusen taiteellista työskentelyä on tukenut Taike.

Elisa Marin  – Midsummer visions

Elisa Marin on Joensuusta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Lahdessa. “Näyttelytöiden teemana on kesämuistot, kesäiset voimakkaat värit, ja niiden luoma emotionaalinen ulottuvuus ja läsnäolo. Maalauksessa minua kiinnostaa maisemallisuuden esiin tuleminen abstraktiivisesta väripinnasta ja figuurin suhde tähän ympäristöön. Töissäni figuuri on usein voimakkaan ympäristönsä osittain nujertama seikkailija, jonka ilmestymisestä ja katoamisesta syntyy omanlaisiaan tunnetiloja. Työni ovat yhdistelmä abstraktiivista impastoa ja tekstuuria, sekä figuratiivista piirrosta hiilellä ja liiduilla. Minua kiehtoo ajatus siitä, että tekijän oma energia, temperamentti ja mieliala tulee toteutetuksi osaksi teosta tunnistettavalla tavalla.

Tutkin töissäni myös laajasti maalimateriaalin mahdollisuuksia, sekä kerroksellisuuden ja runsaan impaston muovaamista. Käytän maalausten teossa monipuolisia välineitä, kuten itse valmistettuja työkaluja, palettiveitsiä, lastoja, juuresharjoja ja sieniä. Teen erilaisia itse sekoitettuja tekstuuripastoja, joita lisään öljyvärien joukkoon impaston tekoa varten. Uusien metodien löytäminen, materiaalikokeilut ja työvälineiden valmistus ovat tärkeä osa työskentelyäni.”.

Katariina Souri – Bird Cult Women

Siivet kohottavat. Ne nostavat kantajansa korkealle, lähemmäs luojaa ja tämän pyhyyttä. Siivekkäät jumalan sanansaattajat, vapauden ja henkisyyden symbolit, ovat lukuisissa uskonnoissa edustaneet sielun puhtautta ja jalostuneinta muotoa. Aina siipien ja lintujen merkitys ei ole ollut yhtä ylevä ja yksinomaa korkeuksiin suuntaava, pikemminkin juureva, sisään ja syvyyksiin kääntyvä. Muinaisten alkuperäiskansojen matriarkaalisissa yhteisöissä palvotut lintujumalattaret hallitsivat paitsi taivaita, myös maanpäällisen elämän syklistä kiertoa, syntymää ja kuolemaa, sekä parantumista. Näissä varhaisissa shamanistisissa kulttuureissa elettiin erottamattomassa kytkennässä paitsi ympäröivään luontoon ja eläimiin, myös esivanhempiin. Yhteys elämän eri tasojen kerroksiin, syntyi unimaailman ja muistamisen avulla. Katariina Sourin Bird Cult Women -näyttelyn teokset nousevat tästä varhaisen muistamisen perinteestä. Eri aikakausia ja kulttuureita edustavat naishahmot kantavat ikiaikaista tietoa itsessään. He muistavat yhä sen mistä ovat tulleet, ja miksi ovat täällä.

Sauli Suomela – Liquid Landscapes

Sauli Suomela on helsinkiläinen suunnittelija ja taiteilija. Hän on valmistunut muotoilijaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta 1998 ja toimii yrityksessään Pentagon Design designjohtajana. Päivittäisen yritystoiminnan ja designtyön ohella Suomela työskentelee aktiivisesti lasi- ja maalaustaiteen parissa. Teollisuustaiteen liiton Ornamo jäsen TKO on vuonna 2010 myöntänyt arvonimen Vuoden teollinen muotoilija (yhdessä Arni Aromaan kanssa) sekä vuonna 2012 Suomen valtion muotoilutoimikunta myönsi Muotoilun Valtionpalkinnon pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta muotoilun alalla. Suomelan teoksia on mm. Valtion teostoimikunnan ja Suomen lasimuseon kokoelmissa.  Liquid Landscapes näyttely koostuu sarjasta maalauksia, joissa itse kehitetty kerrostekniikka rakentaa kiinnostavia valon ja varjon alueita teoksiin, joissa läpikuultavat kerrokset piirtävät abstrakteja maisemia, luonnonilmiöitä ja emotionaalisia mielentiloja. Teokset on työstetty valamalla kerroksittain nestemäisellä pigmentillä värjättyä epoksihartsia. Eri väriset kerrokset synnyttävät lasimaisen pinnan, jossa värit sekoittuvat kerroksina synnyttäen vahvan kerroksellisuuden estetiikan ja mahdollistavat erittäin elävän ja voimakkaan värimaailman, jota muulla tavalla on vaikea toteuttaa. Erillisten valujen kautta syntyvä kerroksellisuus rakentaa töihin myös kumuloituvia tasoeroja ja väri-intensiteetin muutoksia, joka synnyttää toisen tason visuaalisuuden kokonaisestetiikkaan.