Menu

7.10.–21.11.2021

Marja Hepo-aho

Reetta Hiltunen

Heli Kemiläinen

Paananen&Ulvila

 

Marja Hepo-aho  – Syntyminen

Syntyminen näyttelyn tekeminen on ollut minulle merkityksellinen prosessi, joka summaa kuluneen kymmenen vuoden työn lasin parissa. Näyttelyn teokset käsittelevät henkilökohtaisia aiheita, mutta samalla ne ovat perusinhimillisiä. Olen käyttänyt näyttelyn pohjamateriaalina satuja, kertomuksia ja kansalliseepostamme Kalevalaa. Sankarin matka on aina sama, vaikeuden edessä kriisiytyminen, luopuminen ja uudelleen syntyminen. Tämä draaman kaari on näkyvillä kaikissa Syntyminen -teoksissa. Teokset ovat teknisesti kokeilevia ja valmistusprosessi on kaikissa aikaavievä. Olen lasintekijänä halunnut pysähtyä jokaisen käsittelemäni teeman äärelle pidemmäksi aikaa, jotta ymmärtäisin sen itse paremmin, oppisin. Näin teosten tekemisen prosessi on minulle tärkeämpi kuin itse valmistuva esine. Esine kantaa kuitenkin kaiken vuosituhantisen perityn tiedon, vuosien aikana tehdyt kokeilut ja syvän perehtymisen minua liikuttaviin aiheisiin. Teosten merkitys minulle on sama kuin vastoinkäymisillä sankarille, niiden kautta pääsen kriisiytymään, luopumaan ja syntymään uudelleen. Paljastuminen on tällaisessa prosessissa välttämätön, että matkaa voi jatkaa uusille poluille.

 

Reetta Hiltunen – Embodiments

Näyttelyni “Ilmentymiä – Embodiments” Gumbostrand Konst & Formissa esittää koosteen tunnusomaisesti hahmokeskeisistä teoksistani, jotka ovat syntyneet pitkäjänteisesti käsityönä maalaten paperille. Valmiita maalauksia jatko työstän usein digitaalisiksi kollaaseiksi, joista esillä muun muassa onnea käsittelevät “Butterfly-Kisses” vedokset silkillä. Taiteelleni tyypillistä on asiasisältöjen personifikaatio, ihmis- tai eläinhahmoilla. Figuratiivisten maalausten tarkoitusperiä avaa teoksiin upotettu runsas symboliikka. Teosten konseptuaalinen lähestymistapa tarkastelee sosiaalisen käyttäytymisen, kulttuuriperinteiden ja populaarikulttuurin muutosta. Mielenkiintoista on merkityksien heijastuminen tapoihimme ja uskomuksiin. Tuoreen vuodenaikateossarjani inspiraatio on Horat eli kreikkalaiset vuodenajat, joita oli kolme (myöhemmin neljä); Thallo (kevät), Auxo (kesä) ja Carpus (syksy). Taiteessa heidät kuvattiin nuorina neitona, joita ympäröi kukkien, kasvien ja hedelmien runsaus.

 

Heli Kemiläinen – Lentopostia

Heli Kemiläinen on helsinkiläinen kuvataiteilija, jolle taide ja piirtäminen on ajattelua, leikkiä, keino pohtia kokemuksia ja jäsennellä maailmankuvaa. Teoksissa kohtaavat filosofiset ajatukset ja mielikuvitus omaksi jännittäväksi maailmaksi. Teokset ovat tulvillaan luontoaiheita, otteita populaarikulttuurin kuvastosta ja yllättäviä yksityiskohtia. Kemiläiselle lyijykynä työskentely on prosessi ja luovuuden tila, jossa aika katoaa ja seikkailu alkaa. Lentopostia- sarjan teokset ovat syntyneet vuosina 2019-2021 aikana. ”Lentopostia” viittaa lintujen tuomaan viestiin, jonka sanoma on katsojan itsensä määriteltävissä. Kemiläisellä on ollut viime aikoina omia ja yhteisnäyttelyitä mm Helsingissä, Joensuussa ja Turussa. Hänen sävykkäät, mielikuvitukselliset ja yksityiskohtaiset piirustukset lumoavat katsojan ja saavat pysähtymään teosten äärelle pidemmäksikin aikaa tutkimaan ja sukeltamaan mukaan jännittävään maailmaan.

 

Paananen&Ulvila  – Annoin kaiken kasvaa

Työpari Paananen&Ulvila on tehnyt yhteismaalauksia vuodesta 2014 lähtien. Näissä yhteisteoksissa molemmat taiteilijat maalaavat samalle kankaalle omilla, toisistaan voimakkaasti poikkeavilla tyyleillään. Maalaamisen prosessi etenee vuoroissa ja kumpikin on omalla vuorollaan vapaa tekemään teokseen ratkaisuja kuin omaansa. Lopputulokset ovat kuitenkin sekä kokonaisuudeltaan yhtenäisiä että yksityiskohdiltaan edelleen molempaa tekijäänsä edustavia. Gumbostrand Konst&Formin kokonaisuudessa yhdistyvät ihmishahmot ja kasviaiheet. Maalaaminen ja kasvusto tursuavat hahmojen kanssa ja niiden ympärillä, kertoen tarinoita kasvamisesta ja jopa villiintymisestä.