fbpx
Menu

22.4.–6.6.2021

Tero Annanolli
Jonna Johansson
Ritva-Liisa Pohjalainen
Anssi Ruokokoski

Tero Annanolli – Valon kare

Sipoolainen kuvataiteilija Tero Annanolli (s. 1975) etsii inspiraatiota kasveista, kukista, linnuista ja taidehistoriallisista kerrostumista.

“Esillä olevissa maalauksissa kuvaan lintuja, kukkia ja häivähtävää valoa. Linnuissa kiinnostaa niissä oleva jatkuva liike, vitaalisuus ja värit. Linnut ovat kokoonsa nähden melko pitkäikäisiä, ja jotkin lajit ovat erittäin älykkäitä. Myös taidehistoriassa linnuille on annettu erilaisia symbolisia merkityksiä esimerkiksi onni ja kuolema. Vastaavasti kukissa tutkin niiden hidasta liikettä ja rakenteiden toistuvuutta. Erityisen kiehtovaa on kukkien valtava muutostila juuri kuoleman lähettyvillä. Ne ikäänkuin siirtyvät toiseen tilaan: terälehdet ammollaan, värit muuttuneina ja sammuvan tuoksun ympäröimänä. Kun yhdistän tähän symbolisesti ja materiaalisesti vahvan, elämänvaloa heijastavan lehtimetallin syntyy mielenkiintoisia vastakohtia elollisen ja elottoman, lämpimän ja kylmän sekä Jingin Jangin välillä.”.

Jonna Johansson – Keep on smiling Bunnies

Jonna Johanssonin (s. 1975) Bunny on useimmiten vaaleanpunainen hahmo, jolla on pullean vartteva varsi, pupumaiset korvat ja lyhyehköt raajat. Kehonkuvaltaan aikuisen ja lapsen välimaastoon sijoittuva Bunny pukeutuu bikineihin, käyttää korkokenkiä, sonnustautuu mekkoon ja ehostaa itseään huulipunalla. Johanssonin maalausjäljen perusteella Bunnyn persoonasta saa eloisan vaikutelman. Se on vallaton, täyttää tilaa ja ”loiskii” iloisesti menemään. Bunny sai alkunsa kaksitoista vuotta sitten Johanssonin ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin. Johansson liitti ensimmäisiin Bunnymaalauksiin E-koodin ajatuksen: Bunnyyn liittyi siis kaikkea sellaista, mitä tekee mieli nauttia, mutta joka ei tee meille varsinaisesti hyvää. Omalla tavallaan Bunny oli siis tarkastelutavasta riippuen pakoa arjesta – tai arjen hedonismia.

Ritva-Liisa Pohjalainen – Matkalla lasin maailmaan

Näyttelyn teoksia Ritva-Liisa Pohjalainen (s. 1949) on työstänyt Muranossa, Italiassa ja Nuutajärvellä, Suomessa. Eurooppalaisen lasitaiteen ja -taidon sydämessä, Muranossa, Pohjalainen on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin hän aloitti teostensa työstämisen yhdessä maailmankuulun lasinpuhaltajan, maestro Pino Signoretton kanssa. Lisäksi Pohjalaisen veistoksia toteuttavat maestrot Mariano Moro ja Christiano Toso tiimeineen. ”Kamppailen jatkuvasti uusien teknisten ratkaisujen kanssa. Haluan kehittyä ja oppia. Haluan nähdä, mitkä ovat lasin mahdollisuudet ja mihin kaikkeen se taipuu”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo. Pohjalaisen kokeilunhalu ja sinnikkyys ovat vieneet kokeneetkin puhaltajat uuden ja tuntemattoman äärelle. He ovat ottaneet haasteen vastaan. Muranon mestareiden käsissä mahdoton muuttuu mahdolliseksi, lasi taipuu kierteiksi ja kerrostuu väreiksi.

Anssi Ruokokoski – Lumiére & Ténébres

Muotisuunnittelija Anssi Ruokokoski (s. 1968) astui vähitellen muodin maailmasta taiteen pariin vuonna 2017. Taiteilijana hän kuvaa valoa ja sen vastakohtaa usein valokuvan muodossa. Kumminkin luopumatta hänelle niin tutuksi tulleeksi käden ja värin kautta syntyvästä viivasta – alkuperäisestä luonnoksesta. “Kuvataiteilijan yhtenä tavoitteena on luoda oma tunnistettava maailma joka hengittää, on uskottava ja totta kuin mikä tahansa olemassa oleva ympäröivässä maailmassa. Haluan luoda kauniita ja harmonisia teoksia, mutta samalla niissä on outoa mielenkiintoisuutta, jossa ei tiedetä onko teos esittävä vai abstrakti, luonnollinen vai ”luonnoton”, symmetrinen vai epäsymmetrinen, analoginen vai digitaalinen.”.