Ke-la, Su
kaikki tapahtumat

Anu Penttinen

Anu Penttinen
06.06.2022
14.08.2022
Anu Penttinen - White Light

Anu Penttinen on muotoilija ja lasitaiteilija, joka asuu ja työskentelee Nuutajärven Lasikylässä, jossa taidelasia on tehty jo lähes 230 vuotta. Anulla on BA (Hons) tutkinto Australian National Universityn School of Artin taidelasiosastolta vuodelta 2000, ja pitääkin aikaa Australiassa oleellisena vaiheena taiteilijan uransa kehittymisessä sellaiseksi kuin se on tänä päivänä. Hän suoritti MA –tutkinnon Taideteollisen korkeakoulun lasi- ja keramiikkasuunnittelun osastolla vuonna 2002.

Penttinen on freelance-muotoilijana tehnyt useita yhteistyöprojekteja ja muotoilutoimeksiantoja suomalaisten muotoiluyritysten kanssa, luoden samanaikaisesti omaa taiteellista uraa lasin parissa. Yli kaksi vuosikymmentä kestänyt työskentely kulminoituu kahteen erityiseen tekniikkaan ja niissä kehittymiseen; ruotsalaiseksi kutsuttuun verholasiin sekä Australiassa kehitettyyn ns. Roll-up –tekniikkaan. Anun teoskokonaisuudet ovat muotoutuneet vahvasti hiontamenetelmillä kuvioiduista, graafisen mustavalkoisista pullomaisista töistä detaljirikkaisiin ja monivärisiin, opaalilasilevyistä yhteensulattamalla ja puhaltamalla valmistettuihin kappaleisiin. Molempia kokonaisuuksia on leimannut vahvat kontrastit ja epälasimaisuus.

Penttinen pyrkii olemaan aktiivinen ja inspiroitumaan erilaisissa projekteissa ja yhteistyömuodoissa. Lasitaiteen lisäksi hän työskentelee tapahtumapäällikkönä, joka antaa mahdollisuuden toimia myös hänelle luontevan konseptointityön ja graafisen suunnittelun parissa. Penttinen on erityisen kiinnostunut gastronomiasta kotikokki/foodieperspektiivistä, ja tämä johti nuutajärveläisen kyläravintolan ja –hotellin konseptointityöhön, perustamiseen ja pyörittämiseen viiden vuoden ajan.